​ Android i Google slave jubilej

Komercijalno korišćenje Android-a počelo je pre nešto manje od 7 godina, ali istorija Androida počela je par godina ranije. 11. jula ove godine Google je proslavio 10 godina od kupovine Androida. Zato ćemo se u to ime osvrnuti na istoriju Androida od Cupcake-a do Android-a M koji tek treba da izađe.

Pametni telefoni pre Androida

Prvi pametni telefon nije koristio Android. Sada već davne 1992. IBM je kreirao uređaj koji se smatra začetnikom pametnih telefona: IBM Simon. BellSouth (mobilni operater) je dve godne kasnije pustio ovaj telefon u prodaju po ceni od neverovatnih 899$ uz ugovor (današnjih 1500$), odnosno 1099$ bez ugovora. 

1999. godine BlackBerry je predstavio inovativno RIM 850. Telefon je mogao da šalje i prima mail-ove, otvara attachment-e i surfuje internetom! Ipak, mobilni operateri su u to vreme zaostajali za ovom tehnologijom pa telefon nije pokazao svoj puni potencijal.

Prvi telefon koji se zvanično predstavljao kao „smartphone“ bio je Ericsson R380, koji se pojavio 2000. godine po ceni od oko 700$. Radio je na Symbian operativnom sistemu i posedovao je mnogo korisnih opcija, kao što su: kalendar, kontakt menadžer, glasovne komande i infra-red port. I naravno, mogao je na internet! 

Rođenje Androida

Endi Rubin, Rič Majner, Nik Sers i Kris Vajt kreirali su Android 2003. godine. Ponudili su jednostavan operativni open source sistem (baziran na Linux karnel-u), sa alatima kreiranim da olakšaju posao  razvojnim timovima. Krajnji cilj je bio kreiranje sistema koji će moći svako da koristi, besplatno.

Ovo je bilo dovoljno da ubedi Lerija Pejdža i Sergeja Brina, osnivače Google-a da se upuste u novi projekat, iako je strategija kompanije u to vreme bila fokusirana na dalje unapređenje njihovog internet pretraživača.

Android pod Google-om

2005. godine Google kupuje Android Inc. za 50 miliona $ i tada nastaje Google Mobale Division. Reakcije javnosti na ovaj potez Google-a su bile u najmanju ruku skeptične, iako se danas jasno vidi da Google nije pogrešio.

Dve godine kasnije, Google je ponudio nagradu u vrednosti od 10 miliona $ za onoga ko napravi  najbolju Android aplikaciju za prvu zvaničnu verziju Android-a. Tada je bilo jasno, Google ne želi da napravi još jedan iPhone, već telefon koji će imati fleksibilan i prilagodiv sistem (za razliku od iOS-a).

Prvi Android telefon

Konačno, u septembru 2008. godine T-Mobile je predstavio T-Mobile G1, prvi telefon koji pokreće Android. Oko mesec dana kasnije Google predstavlja Android 1.0, izvorni kod koji je bio dostupan svima. Od tada je izašlo dosta unapređenja, a uskoro nas očekuje najnovija verzija pod službenim nazivom „Android M“ (M&M's, Maltesers, Mentos, Mars Bar). Zašto u zagradi nabrajam slatkiše na slovo M? Zato što su u prošlosti sve verzije Android-a nosile ime nekog slatkiša, a imena su se ređala po abecednom redu. Evo kratke retrospektive na dosadašnjih verzija Andrid-a:

  • Android 1.5 – Cupcake (27. april 2009.)

  • Android 1.6 – Donut (15. septembar 2009.)

  • Android 2.0 – Eclair (26. oktobar 2009.)

  • Android 2.2 – Froyo (20. maj 2010.)

  • Android 2.3 – Gingerbread (6. decembar 2010.)

  • Android 3.0 – Honeycomb (22. februar 2011.)

  • Android 4.0 – Ice Cream Sandwich (18. oktobar 2011.)

  • Android 4.1 – Jelly Bean (9. jul 2012.)

  • Android 4.4 – KitKat (31. oktobar 2013.)

  • Android 5.0 – Lollipop (12. novembar 2014.)

autor: Luka Marić

Pošaljite Besplatan Upit