Instagram: Kakve fotke, takav Engagement!

Moć fotografije je ključni recept za neverovatan uspeh koji je Instagram postigao u predhodnoj godini. Principi funkcionisanja ove društvene mreže se ne razlikuju mnogo od drugih društvenih mreža ali osnovna razlika je u tome što je sadržaj na Instagramu predstavljen isključivo u vidu fotografija i kratkih snimaka, a ne tekstualno. Stoga su brendovi u ovom načinu oglašavanja videli šansu za kreativnije prikazivanje svojih proizvoda i akcija najviše zbog raznih opcija za obradu fotografija koje Instagram nudi.

Postoje male tajne koje mogu pomoći brendovima da njihovo prikazivanje na Instagramu bude veoma zapaženo. Trikovi se odnose na podešavanje različitih filtera na određeni, na šta verovatno niste obraćali pažnju, ali prateći statistike se primetilo da tako obrađene fotografije bolje prolaze kod korisnika, odnosno donose veći Engagement.

1.Što svetlije to bolje!

Svetlije fotografije (svetlosti od 65 to 80%) generišu 24% više lajkova od onih tamnijih (svetlosti od 0 do 45%).

2. „Oslobodite“ prostor, preglednije je!

Primećeno je da ljubitelji Instagrama mnogo više vole kada se na fotografiji nalazi dosta prostora u odnosu na objekte koji su primarni na fotografiji. Lajkuju ih za 29% više!

3. Plava je najtoplija boja!

Ne kaže se tek onako da je plava najtoplija boja. Razlog tome je što plava boja donosi smirenost. S obzirom da živimo u veoma stresnom vremenu, ne čudi što korisnicima Instagrama najviše prijaju fotografije, gde preovladava plava boja. 

4. Jedna, ali vredna!

Fotografije sa previše boja lošije prolaze u odnosu na one gde je dominantna jedna boja. Baš kao i u životu, treba se voditi onom krilaticom: „Manje je više!“ i zato ne preterujte sa bespotrebnim šarenilom, koje vam neće doneti željene rezultate.

5. Manje intenzivno za bolje rezultate!

Opcija Saturation se koristi za regulisanje intenziteta boje fografije. Saturizovane fotografije su fotografije svetlijih, ali ne drečavih boja. Testirajte ovu opciju i rezultati će vas prijatno iznenaditi.

6. Tekstura je bitna!

Opcijom Lux se reguliše prostorni raposred boja na fotografiji. Pojačavanjem teksture dobićete ravnomerano raspoređene i izoštrene boje po fotografiji. Takođe, dobićete i 79% više lajkova u odnosu na one na koje niste primenili ovu opciju. 

7. Što smešnije, to primamljiviije!

Ako se na vašim fotografijama nalaze šaljiva lica ljudi, onda budite sigurni da će vam upravo takve fotografije doneti više lajkova, jer ipak ne zaboravite da Instagram koriste uglavnom mlađi od 30 godina, a oni traže od vas da budete zabavni, zar ne?

autor: Marija Kostić

Pošaljite Besplatan Upit